Tuhoeläimet ovat olleet ihmisten riesana aina siitä asti, kun olemme eläneet muun elimistön keskellä. Tuhoeläimistä on enemmän ja vähemmän haittaa ihmisille tai heidän irtaimistolleen. Täysin haitattomista eläimistä ja eliöistä ei käytetä “tuhoeläin” nimeä, vaikka ne eläisivätkin ihmisten läheisyydessä ja esimerkiksi talojen sisällä.

Eri tuhoeläinlajeja on valtava lista – jopa tuhansia. Ne voivat lajista ja ympäristöstä riippuen aiheuttaa erilaisia ja eri vakavuustason ongelmia esimerkiksi ihmisen terveydelle, asunnolle ja sen irtaimistolle, kotieläimille ja lemmikeille, ihmisten elintarvikkeille sekä vaatteille. Suomessa tuhoeläimistä tavallisimmin törmätään rottiin, muurahaisiin, sokeritoukkiin, luteisiin ja turkiskuoriaisiin, jotka ovat kaikki varsin tavallisia asukkeja kodeissa ja kesämökeillä. Näistä osa on suhteellisen harmittomia, mutta silti ne tekevät pientä riesaa ja sotkevat nurkkia sekä rapistuttavat rakennuksia esimerkiksi kaivautumalla ja kuljettamalla mukanaan hiekkaa paikasta toiseen. Muurahaiset ovat tässä mestareita! Vaikka muurahaiset ovat hyvin pieniä, saavat ne isoina joukkoina aikaan suurtakin tuhoa. Ne kuljettavat kulkiessaan hiekkaa ja saattavat rikkoa ajan mittaan rakenteita heikentää seiniä.

Ulkomaan matkustelun ja jatkuvan tuonnin myötä ja tarkoista tuontivaatimuksista ja tullauksista huolimatta, ovat erilaiset ulkomailta mukana tuodut tuholaiset lisääntyneet huomattavasti. Näistä on erityisestä haittaa ympäristössämme, sillä ne saattavat syrjäyttää olemassa olevia paikallisia lajeja ja täten aiheuttaa luonnossa epätasapainoa ja suuria tuhoja.

Miten yleisimpiä tuhoeläimiä torjutaan ja vahingoilta säästytään

Tuhoeläinten toiminta perustuu pääsääntöisesti niiden häätämiseen. Haasteena on, että ne usein tulevat takaisin. Jos taas käyttää radikaalimpia keinoja ja tappaa tuhoeläimet, käy usein niin että niiden paikalle tulee uusia lajitovereita ottamaan reviirin haltuun. Pidemmän päälle tästä ei ole siis hyötyä. Tuhoeläinten hävittäminen tietystä ympäristöstä onnistuu estämällä niiden lisääntyminen.

Erityisesti hyönteisten osalta kannatta ottaa huomioon, että vaikka lattioilla tuntuisi ryömivän useita hyönteisiä harmiksi asti, ovat nämä vain pieni näkyvä osa ongelmasta. Ongelman ydin piilee silmien kantamattomissa esimerkiksi rakenteiden sisällä. Yksittäisten hyönteisten poistaminen, tallaaminen tai ulosvienti sisätiloista, ei poista suurempaa ongelmaa, josta saattaa ajan kanssa aiheutua hyvinkin paljon harmia.

Tehokkaimmat ja ihmisten kannalta järkevimmät torjuntatavat vaihtelevat aina lajin, esiintymispaikan ja esiintymismäärän mukaan. Pikkutuholaisia kuten muurahaisia ja toukkia voi torjua erilaisilla kaupasta saatavilla valmisteilla. Näistä osa on lamaannuttavia ja tappavia myrkkyjä. Osa sen sijaan kulkeutuu tuholaisten mukana niiden pesään ja täten vaikuttavat ongelmaan isommassa mittakaavassa ja tehokkaammin. Ne saattavat tuhota koko pesän ja täten estää hyönteisten lisääntymisen.

Myrkkyjä ja loukkuja

Rottia ja muita tuholaisjyrsijöitä vastaan käytetään laajalti myrkkyä. On otettava kuitenkin huomioon, että rotanmyrkky on tujua tavaraa ja se voi olla vaaraksi talon asukkaille. Tällaisia myrkkyjä ei tulisi käyttää varsinkaan taloudessa, jossa on pieniä lapsia tai lemmikkieläimiä. Lemmikkieläimet itsessään saattavat olla hyvä ratkaisu ainakin isompien tuholaisten torjumiseen. Kissat jahtaavat ja pyydystävät hiiriä tehokkaasti, ja toimivat tähän tarkoitukseen hyvin ärhäkät koiratkin. Haittapuolena kuitenkin on, että lemmikit itse saattavat tuoda pienempiä tuholaisia talon sisään ulkoa. Pitkäkarvaiseen turkkiin mahtuu paljon salamatkustajia, joista myöhemmin voi olla riesaa niin eläimelle itselleen kuin talon ihmisasukeille.

Rottien torjumisessa käytetään perinteisesti erilaisia rotanloukkuja. Näiden, yhtä lailla kuin myrkkyjen, eettisyydestä voi olla montaa mieltä. Käytännössä eläin jää jostain ruumiinosastaan loukkuun kiinni ja usein lopulta kuolee vammoihinsa tai nälkiintyy pitkään loukussa ollessaan. Loukut toimivat yksittäisten eläinten poistossa, mutteivät ratkaise isompaa ongelmaa. Loukkuja ei myöskään tule käyttää jos taloudessa on pieniä lapsia tai lemmikkieläimiä, jotka saattaisivat satuttaa itsensä ansoihin.

Milloin kutsua ammattilainen auttamaan kodin tuhoeläinten torjunnassa?

Ammattilaisten torjunta-apuun tai ainakin konsultointiin kannattaa kääntyä aina kun ongelma on merkittävä tai tuholaiset ovat ihmisille terveydellisesti haitaksi tai vaaraksi. Erityisen tärkeään asemaan ammattimainen tuholaistorjunta nousee esimerkiksi elintarviketeollisuuden alalla. Myös kotikeittiöissä hygienia on asukkien terveyden kannalta käyttäjää eikä täten kotikeittiössä voi sietää tuholaisia. Keittiössä ei myöskään kannata käyttää itse minkäänlaisia myrkkyjä. Tällöin kannattaa kääntyä ammattilaisten apuun, jotka suorittavat työn tehokkaasti ja turvallisesti. Tuholaistorjunnassa myös jälkiseuranta on merkittävässä asemassa ja sen tarkoituksena on estää ongelman uusiutuminen.