Vaikka Suomessa on tarkat rakennusmääräykset ja yleinen hygienia on hyvällä tasolla, on meidän riesanamme erilaisia tuholaiseläimiä ja hyönteisiä. Nämä saattavat aiheuttaa pientä kiusaa nakertelemalla vaatteita tai kuljettamalla hiekkaa. Pahimmassa tapauksessa tuholaisista on kuitenkin haittaa terveydelle ja niiden vuoksi voidaan kärsiä suuriakin rahallisia menetyksiä.

Yleisimmät tuholaiset Suomalaisissa kaupungeissa ja kerrostaloissa

Yleisesti Suomessa tuhoeläimistä tavallisimmin törmätään rottiin, muurahaisiin, sokeritoukkiin, luteisiin ja turkiskuoriaisiin, jotka ovat kaikki varsin tavallisia asukkeja kodeissa. Kerrostaloissa tilanne on erilainen kuin esimerkiksi kesämökillä luonnon helmassa, jossa rotat ja sitäkin isommat nisäkäs tuholaiseläimet saattavat aiheuttaa haittaa ja hygienia riskejä.

Kerrostaloissamme on usein hyönteistuholaisia, eikä niinkään nisäkkäitä tai isompia tuholaisia. Kaupunkiympäristö osaltaan pitää tuholaiset kurissa, sillä se ei ole ympäristönä tuhoeläimille mieluisin. Ongelmapuolena on, että kaupungissa, erityisesti tiheään asutuissa kerrostaloissa ongelma myös leviää helposti ja laajasti. Pienen pienet tuholaishyönteiset liikkuvat ja elävät usein rakenteiden sisällä. Se pieni määrä mitä näemme asunnoissamme, on vain niin kutsutusti jäävuoren huippu. Jos yhdessä kerrostaloasunnossa on esimerkiksi muurahaisia tai sokeritoukkia, on niitä hyvin suurella todennäköisyydellä myös naapuriasunnon puolella. Kerrostaloissa näihin ongelmiin kannattaa suhtautua vakavasti ja tarttua toimeen ennen kuin ongelma räjähtää käsiin. Pitkällä tähtäimellä tuholaiset saattavat jopa rapistuttaa ja heikentää rakenteita. Lyhyellä tähtäimellä niillä voi olla asukeille allergisoivia vaikutuksia ja terveyshaittoja.

Tuholaisten torjunta kerrostalossa

Jokainen voi omassa asunnossaan ryhtyä pieniin torjuntatoimenpiteisiin, kuten käyttää erilaisia kaupoista saatavia myrkkyvalmisteita; suihkeita, ruiskeita, myrkkysyöttejä ja puutereita. Isomman ja pitkäkestoisen ongelman ratkaisussa kannattaa kuitenkin aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Kerrostaloasukki, joka havaitsee tuholaisongelman, voi ilmoittaa ongelmasta esimerkiksi isännöitsijöille. Ongelman kartoituksen jälkeen on tärkeää tehdä torjunta kaikissa talon asunnoissa. Muuten tuholaiset siirtyvät vain asunnosta toiseen, ja myöhemmin palaavat takaisin myös jo käsiteltyyn asuntoon. Ammattimainen tuholaistorjunta suunnitelma antaa kerrostalon asukkaille tarkat ohjeet tulevaisuuden varalle.

Yksi suuri riesa kosteissa taloissamme on erilaiset homeitiöt. Vaikkei niitä varsinaisiksi eläimiksi voi kutsua, ovat nämä eliöt ja kasvustot erittäin haitallisia ja laajalle levinneitä. Homeen vaarallisuus riippuu aina sen levinneisyyden määrästä ja homelajikkeesta. Osa homeesta aiheuttaa lähinnä esteettistä haittaa, osa taas on pitkään hengitettynä hyvin vaarallista talon asunnoille. Yksi homeasunto saattaa kerrostalossa aiheuttaa terveyshaittoja myös muiden asuntojen asukeille.

Vanhemmissa kerrostaloissa tuuletuksen ja rakenteen ilmanvaihtuvuuden suunnitteluun ei ole aikoinaan kiinnitetty samanlaista huomioita kuin nykypäivänä, jolloin rakennus- ja remonttisäädökset ovat hyvinkin tiukat. Jos tiloihin ja rakenteisiin jää liikaa kosteutta, pääsevät homeitiöt kasvamaan ja lisääntymään. Homeen mukana tulee myös sitä ravintonaan käyttäviä hyönteisiä kuten esimerkiksi punkkeja. Vanhoissa puukerrostaloissa on hyvät ja huonot puolensa. Rakennusaineena puu on riskialtis: puun kostuminen aiheuttaa homeongelmia ja lahottaa puuta. Toisaalta puuta on helppo jyrsijöiden nakertaa ja sen läpi tunkeutuvat helposti erilaiset pienet tuholaishyönteiset. Puutalot voivat silti tuuletukseltaan olla parempia kuin esimerkiksi betoni- ja kivitalot, joiden tiiviisiin rakenteisiin kosteus kerran päästyään jää sinne, kun ei uloskaan pääsee.

Eri koilajit ovat yleinen riesa kerrostaloasunnossa. Ne aiheuttavat ihmisille ärsytystä, kutinaa ja joskus allergiaa. Koit ovat myös kovia tuholaisia. Vaatekoit ovat tunnettuja pahasta tavastaan tuhota vaatteita ja muuta kangasmateriaalia. Kerrostalossa koit pääsevät helposti levittäytymään asunnosta toiseen. Koiongelman huomatessaan onkin asukin paras ilmoittaa siitä muille tai taloyhtiön isännöitsijälle, joka voi viedä asian eteenpäin ja tilata asiantuntija arvion ongelmalle. Täsmälääkkeenä koi- ja lude ongelmiin toimii yleensä vaatteiden ja kankaiden pakastus, sillä nämä hyönteiset kuolevat liian kylmässä. Suomessa tämä onnistuu kätevästi talven paukkupakkasilla, jolloin voi kankaita tuulettaa ulkona ja parvekkeella. Lämpökäsittely on myös yksi hyönteistorjujien ja alan ammattilaisten käyttämä keino tuholaistorjuntaan.